Pravilnik takmičenja

 1. Naziv, sedište i drugi bitni podaci u pogledu organizatora takmičenja

  Organizator takmičenja je Vojvođanska banka a.d. Novi Sad, Trg slobode 7, 21000 Novi Sad, matični broj 08074313, PIB 101694252, u saradnji sa kreativnim partnerom na sprovođenju takmičenja, Fondacijom Propulsion Fond, Palmotićeva 25, 11010 Beograd, matični broj 28827725, PIB 108463123, (u daljem tekstu: Organizatori).

 2. Naziv, vreme trajanja i svrha takmičenja

  Takmičenje se organizuje pod nazivom Odgovorno u zajednici i namenjeno je isključivo neprofitnim pravnim licima sa inovativnim idejama u oblasti agrarnih delatnosti (poljoprivredne škole, zemljoradničke zadruge, udruženja i istraživačke inicijative). Poziv nije namenjen fizičkim licima.

  Takmičenje se organizuje preko internet platforme odgovorno.rs, a zainteresovani prijavljuju projekte isključivo popunjavanjem onlajn formulara, dostupnog na platformi.

  Prijave ideja moguće su u periodu od 18. 03. 2019. do 12. 04. 2019. godine, uključujući granične datume.

  Takmičenje se organizuje u svrhu izbora poljoprivrednih škola, udruženja ili grupa građana koji budu predložili najinovativnije ideje za unapređivanje agrarnih delatnosti.

  Takmičenje traje tri meseca (inspiracijski događaj, prijave, glasanje i izbor pobednika), a temu takmičenja, precizne rokove i dalji tok procesa određivaće i blagovremeno najavljivati Organizator takmičenja kroz platformu odgovorno.rs i prateće kanale komunikacije.

 3. Mesto organizovanja takmičenja

  Konkurs se organizuje na teritoriji navedenih gradova i opština: Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Alibunar, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bajina Bašta, Batočina, Bečej, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Ćićevac, Čoka, Crna Trava, Ćuprija, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Gadžin Han, Golubac, Gornji Milanovac, Indjija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lebane, Leskovac, Ljig, Ljubovija, Loznica, Lučani, Majdanpek, Mali Idjoš, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Mionica, Negotin, Niš, Nova Crnja, Nova Varoš, Novi Bečej, Novi Kneževac, Novi Pazar, Novi Sad, Odžaci, Opovo, Osečina, Pančevo, Paraćin, Pećinci, Petrovac na Mlavi, Pirot, Plandište, Požarevac, Požega, Preševo, Priboj, Prijepolje, Prokuplje, Rača, Raška, Ražanj, Rekovac, Ruma, Šabac, Sečanj, Senta, Sevojno, Šid, Sjenica, Smederevo, Smederevska Palanka, Sokobanja, Sombor, Srbobran, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Subotica, Surdulica, Svilajnac, Svrljig, Temerin, Titel, Topola, Trgovište, Trstenik, Tutin, Ub, Užice, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladičin Han, Vladimirci, Vlasotince, Vranje, Vranjska Banja, Vrbas, Vrnjačka Banja, Vršac, Žabalj, Žabari, Žagubica, Zaječar, Žitište, Žitorađa, Zrenjanin.

 4. Opis takmičenja i uslovi učestvovanja

  Pravo učešća u Takmičenju Odgovorno u zajednici imaju poljoprivredne škole, zemljoradničke zadruge, udruženja i istraživačke inicijative (u daljem tekstu: Učesnici) na teritoriji navedenih gradova i opština (Čl. 3 Pravilnika). Prijavu na konkurs podnosi ovlašćeno lice škole, zadruge, udruženja ili inicijative, koje mora biti punoletno na dan podnošenja prijave i državljanin Republike Srbije i koje garantuje tačnost i istinitost podataka unetih u onlajn prijavi i predstavlja dalju tačku kontakta za Organizatora.

  Učestvujući u Takmičenju Učesnici prihvataju u celosti ovaj Pravilnik.

 5. Vremenski okvir takmičenja

  Ciklus traje tri meseca, a sastoji se iz sledećih faza:

  1. Inspiracijski događaj,
  2. Period za podnošenje prijava – ne manje od dve nedelje,
  3. Selekcija i odobravanje prijava,
  4. Javno glasanje za izbor finalista – ne manje od jedne nedelje,
  5. Odbrana projekata na javnom događaju pred komisijom i izbor pobednika,
  6. Uručenje nagrada.
 6. Detaljan mehanizam prijavljivanja za takmičenje

  Proces počinje održavanjem inspiracijskog događaja, nakon čega se otvara onlajn Takmičenje, kada timovi mogu da prijave projektne ideje. Prijavljivanje se vrši isključivo popunjavanjem onlajn formulara dostupnog na platformi odgovorno.rs. Prijavu u ime škole, zadruge, udruženja ili inicijative podnosi ovlašćeno fizičko lice. Pored tekstualnog opisa, Učesnici će moći da pošalju i multimedijalni materijal ili prilog u okviru prijave – fotografiju ili link ka YouTube videu. Podnosilac samim slanjem prijave koja sadrži i fotografije ili multimedijalne materijale potvrđuje da poseduje autorska prava ili prava na njihovo korišćenje i dalju distribuciju.

  Podnosioci prijave neće moći da menjaju i dopunjavaju prijavu jednom kada je kompletiraju i pošalju. Nakon što je prijava popunjena i poslata, i ukoliko je ona u skladu sa Pravilnikom, organizatorski tim odobrava ideju i objavljuje detaljne informacije o prijavi na platformi u okviru Galerije odobrenih prijava.

  Jednom kada je prijava odobrena i postavljena u Galeriju odobrenih prijava na platformi, njen sadržaj nije moguće naknadno menjati.

  Po isteku roka za prijave pregled svih kvalifikovanih predloga biće dostupan na platformi odgovorno.rs, a zainteresovana javnost moći će da glasanjem bira koga želi da podrži u nastavku takmičenja.

 7. Glasanje i izbor pobednika

  Glasanje i izbor pobednika vrši se kroz dva koraka:

  1. Izbor finalista takmičenja, i
  2. Izbor pobednika takmičenja.

  Finalisti se biraju na osnovu broja prikupljenih glasova u javnom glasanju putem platforme.

  Glasanje se vrši po sledećem modelu:

  Javnost glasa preko platforme odgovorno.rs, birajući iz galerije odobrenih prijava one koje želi da podrži. Svaka osoba koja želi da glasa mora da se registruje na platformi i verifikuje svoj nalog putem e-mail adrese/naloga na društvenim mrežama. Jedna osoba može svojim glasom da podrži maksimalno 5 projekata.

  Nakon preciznog obračuna broja glasova, najviše 25 prijavljenih ideja će se naći u finalu takmičenja.

  Pobednike takmičenja u otvorenom i transparentnom procesu na javnom događaju bira žiri koji se sastoji od zaposlenih Vojvođanske banke i drugih partnera koje Organizator odabere.

  Broj pobednika nije ograničen i zavisiće od kvaliteta ideja, broja kompjutera na raspolaganju i broja računara koji su potrebni pojedinačnim idejama. Maksimalan broj računara koji mogu biti dodeljeni jednom pobedničkom projektu je 50. Minimalan broj pobednika je 3.

 8. Vrsta nagrada

  Nagrade su u vidu opreme, odnosno 150 kompjutera koje Organizator dodeljuje pojedinačnim idejama, kao i volonterski rad zaposlenih Banke i studenata volontera u jednom delu pobedničkog projekta.

 9. Način i postupak dodele nagrada

  Nagrada u vidu opreme (repariranih računara) biće isporučena pobedničkom timu na osnovu ugovora potpisanog između Organizatora i pobednika. Volonterski rad zaposlenih Banke i studenata volontera će biti isporučen na osnovu zahteva pojedinih projekata i dogovora između Organizatora i Pobednika.

 10. Diskvalifikacija iz takmičenja

  Učesnici koji su prilikom prijavljivanja na Takmičenje pružili netačne podatke gube pravo na dalje učešće u takmičenju, odnosno dodelu nagrade ako je u međuvremenu osvoje. Lica koja su dala netačne ili tuđe podatke isključivo su odgovorna za takvu zloupotrebu podataka. Razlog za diskvalifikaciju može bit ii prilaganje fotografija i multimedijalnog materijala na koja Učesnik ne polaže autorska prava ili prava na korišćenje. Korišćenje bilo kakve vrste kompjuterskog koda, virusa, ili bilo čega što može ometati, onemogućiti, naneti štetu ili zloupotrebiti glasanje je zabranjeno. Takvi postupci mogu dovesti do eliminacije učesnika iz daljeg takmičenja i/ili zabranu glasanja onog ko je navedena pravila prekršio. Ako se proceni ili posumnja da neki od učesnika na bilo koji način učestvuju u neorganskom generisanju glasova (nagle promene broja glasova, bilo kakve naznake prevarnih postupaka), Organizator zadržava pravo da ih diskvalifikuje iz Takmičenja i zanemari njihove glasove bez daljeg obrazloženja.

 11. Učesnici/saglasnost sa pravilima

  U Takmičenju ne mogu učestvovati Organizatori Takmičenja, kao i najbliži srodnici ovih lica: roditelji, deca, supružnici, niti organizacije i/ili pojedinci koji nisu predviđeni pravilima konkursa ili su u sukobu interesa. Učesnici koji učestvuju na Takmičenju nemaju pravo da zahtevaju drugačije nagrade od onih koje su navedene u ovom Pravilniku.

 12. Publicitet

  Učešćem u Takmičenju podnosioci prijave su saglasni da se njihovi lični podaci mogu objaviti na internet platformi odgovorno.rs, kao i na društvenim mrežama Fejsbuk, Tviter, Instagram i Jutjub.

 13. Pravila o privatnosti

  Učestvovanjem u Takmičenju, podrazumeva se da je Podnosilac prijave dao sledeću izjavu u smislu propisa o zaštiti podataka o ličnosti: “Saglasan/saglasna sam i ovlašćujem Organizatora Takmičenja da moju fotografiju i moje podatke, koje sam dostavio/dostavila u svrhu Takmičenja, kao i moje podatke koji se u smislu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti smatraju ličnim podacima, može koristiti samo u svrhu i za potrebe sprovođenja Takmičenja, objavljivanja pobednika Takmičenja, za vreme trajanja Takmičenja i do okončanja postupka dodele nagrada pobedniku i da ih u druge svrhe ne može koristiti”.

  RUKOVALAC PODACIMA O LIČNOSTI:

  Fondacija Propulsion Fond

  Palmotićeva 25, 11010 Beograd

  we@propulsion.one

  PRAVA LICA (prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti)

  Pravo na obaveštenje o obradi

  Lice ima pravo da zahteva da ga rukovalac istinito i potpuno obavesti o tome:

  1. da li rukovalac obrađuje podatke o njemu i koju radnju obrade obavlja;
  2. koje podatke obrađuje o njemu;
  3. od koga su prikupljeni podaci o njemu, tj. ko je izvor podataka;
  4. u koje svrhe obrađuje podatke o njemu;
  5. po kom pravnom osnovu obrađuje podatke o njemu;
  6. u kojim zbirkama podataka se nalaze podaci o njemu;
  7. ko su korisnici podataka o njemu;
  8. koje podatke, odnosno koje vrste podataka o njemu koriste;
  9. u koje svrhe se koriste podaci o njemu;
  10. po kom pravnom osnovu koristi podatke o njemu;
  11. kome se podaci prenose;
  12. koji podaci se prenose;
  13. u koje svrhe se podaci prenose;
  14. po kom pravnom osnovu se podaci prenose;
  15. u kom vremenskom periodu se podaci obrađuju.

  Pravo na uvid

  Lice ima pravo da od rukovaoca zahteva da mu na uvid stavi podatke koji se na njega odnose. Pravo na uvid u podatke koji se na njega odnose obuhvata pravo na pregled, čitanje i slušanje podataka, kao i pravljenje zabeležaka.

  Pravo na kopiju

  Lice ima pravo da od rukovaoca zahteva kopiju podatka koji se na njega odnosi. Rukovalac izdaje kopiju podatka (foto-kopiju, audio-kopiju, video-kopiju, digitalnu kopiju i sl.) u obliku u kojem se informacija nalazi, odnosno u drugom obliku ako bi u obliku u kome se informacija nalazi licu bila nerazumljiva. Lice snosi nužne troškove izrade i predaje kopije podatka.

  Prava lica povodom izvršenog uvida

  Lice ima pravo da od rukovaoca zahteva ispravku, dopunu, ažuriranje, brisanje podataka, kao i prekid i privremenu obustavu obrade. Lice ima pravo na brisanje podataka ako:

  1. svrha obrade nije jasno određena;
  2. svrha obrade jeste izmenjena, a nisu ispunjeni uslovi za obradu za tu izmenjenu svrhu;
  3. svrha obrade jeste ostvarena, odnosno podaci više nisu potrebni za ostvarivanje svrhe;
  4. način obrade je nedozvoljen;
  5. podatak spada u broj i vrstu podataka čija je obrada nesrazmerna svrsi;
  6. podatak jeste netačan, a ne može se putem ispravke zameniti tačnim;
  7. se podatak obrađuje bez pristanka ili ovlašćenja zasnovanog na zakonu i u drugim
  8. slučajevima kada se obrada ne može obavljati u skladu sa odredbama ovog zakona.

  Lice ima pravo na prekid i privremenu obustavu obrade, ako je osporilo tačnost, potpunost i ažurnost podataka, kao i pravo da se ti podaci označe kao osporeni, dok se ne utvrdi njihova tačnost, potpunost i ažurnost.

 14. Autorska prava

  Uzimanjem učešća u takmičenju, smatraće se da je učesnik dao automatski i sledeću izjavu: „Isključivi sam nosilac svih autorskih prava na idejama i prijavama kojima učestvujem na konkursu i ista su oslobođena od svih prava, pretenzija i potraživanja trećih lica”.

 15. Odgovornost

  Organizator se ne smatra odgovornim i neće snositi odgovornost za bilo kakve posledice, ako internet platforma odgovorno.rs privremeno bude van funkcije usled više sile, odnosno usled događaja koji su van kontrole Organizatora.

 16. Prekid takmičenja

  Takmičenje se može prekinuti jedino u slučaju više sile o čemu će učesnici odmah biti obavešteni putem pismenog obaveštenja na internet platformi odgovorno.rs.

 17. Pravo izmene opštih pravila konkursa

  Organizator zadržava pravo da u bilo koje vreme, iz opravdanih razloga, izvrši izmene Pravila ovog Konkursa (Pravilnik), uz obavezu da takve izmene bez odlaganja objavi na internet platformi odgovorno.rs.

* Pravilnik je kreiran i usvojen 12. marta 2019. od strane Organizatora.