POBEDNIK: Imaš cilj – nađi put

Cilj projekta je obučavanje mladih za sticanje praktičnih, primenjivih znanja za apliciranje na konkurse za dodelu sredstava u oblasti poljoprivrede. Obuka sintetiše osnovne smernice iz oblasti poljoprivrede, izrade biznis plana, praćenja finansijskog toka sredstava i mogućnosti i načina apliciranja za povoljne  poljoprivredne kredite.

Podnosi : Poljoprivredna škola sa domom učenika ''Ljubo Mićić''

Kroz dvodnevnu obuku mladi, zainteresovani za samozapošljavanje u oblasti poljoprivrede,  stiču međuoblasne kompetencije potrebne za realizaciju preduzetničke ideje. Obuka se sastoji od  deset celina koje se realizuju kroz radionice, očiglednu nastavu, panel diskusije i predavanja.

Moduli su kreirani tako da obezbeđuju jasne smernice i rezultiraju objektivnim sagledavanjem potencijala polaznika; mogućnosti tržišta i perspektiva u pogledu obezbeđivanja početnog kapitala.

Individualizovanim radom u malim grupama, obuka rezultuje  praktičnim, primenjivim biznis planom sa: jasnom idejom o finalnom proizvodu; odabranim načinom obezbeđivanja početnog kapitala; identifikovanim rizicima i opasnostima proizvodnje i definisanim merama prevazilaženja; marketing idejom i finansijskim tokom.

Cilj obuke je podrška preduzetničkim idejama mladih koji su nezaposleni ili u poljoprivredi vide šansu za dodatni posao. Poljoprivredna škola, kao nosilac projekta, ostaje na raspolaganju polaznicima za sve vrste konsultacija i naknadnih besplatnih neformalnih obuka iz specifičnih grana poljoprivrede, koje organizujemo od osnivanja do danas. Kroz obrađene teme iz oblasti bankarstva preduzetnici stiču kompetencije za donošenje odgovornih finansijskih odluka u procesu razvijanja poljoprivredne proizvodnje na svom gazdinstvu. Poseban akcenat stavljen je na društveno odgovornu poljoprivrednu proizvodnju, sa brigom o zdravlju potrošača i merama zaštite životne sredine.

Obuka bi bila organizovana dva puta godišnje, za po 10 polaznika, u periodu od dve godine.

122 glasova