POBEDNIK: Poljoprivredni kamp za decu

Projekat je zamišljen kao dečiji kamp koji će biti realizovan u toku letnjeg raspusta na poljoprivrednom gazdinstvu na teritoriji opštine Trstenik.

Nosioci projekta su mladi učitelji, nastavnici, inžinjeri zaštite bilja koji se osim primarnim zanimanjima bave poljoprivredom.

Podnosi : NARAF

Kamp je zamišljen kao skup aktivnosti iz oblasti poljoprivrede, gde će deca, učenici uzrasta od 10 do 14 godina pohađati desetodnevni kamp koji će biti realizovan na poljoprivrednom gazdinstvu.

Osim svakodnevnih obaveza, praktičnih aktivnosti, koje se tiču različitih poljoprivrednih grana, povrtartsva, voćarstva, stočarstva i drugih, učenici će pohađati radionice na kojima će sticati znanja, umenja i navike iz oblasti ekologije, zaštiti životne sredine, iz oblasti zaštite biljaka, načina obrade zemljištva, brige o životinjama i slično. Polaznici kampa će se detaljno upoznati i sa plasteničkom proizvodnjom koja je zastupljna u ovom delu Srbije. Obilaziće druga gazdinstva, dobre primere u praksi. Takođe, kroz radionice kampa, jačaće se preduzetnički duh kod učenika jer će oni proizvoditi gotove proizvode od voća, povrća i sirovina dobijenih iz poljoprivrede, a zatim će svoje proizvode plasirati na tržište. Učenici će se upoznati sa organskom proizvodnjom, sa poljoprivrednim potencijalima naše zemlje i slično. Na kraju svakog dana kroz radionice praviće se rezime onoga šta su taj dan radili ili naučili.

Kod dece se na ovaj način razvija svest o odgovornosti, ljubav prema prirodi, prema životnoj sredini, ljubav prema životinjama, zajedništvo, timski duh, svest o udruživanju (stvaranju zadruga), samostalnost i slično.

228 glasova