POBEDNIK: Svet u selu

SVET U SELU je projekat kome je cilj otvaranje internet centra u selu kao i obuka prvenstveno žena seoskih za rad na računarima. Žene na selu su vredne, radne, pametne, ali nemaju vremena za odlazak „usvijet“ na obuku. Zato ovim projektom svet dolazi u selo, da im poboljša kvalitet života.

Podnosi : Savez seoskih žena Čajetine

SVET U SELU je projekat otvaranja internet i računarskih centara u selima Čajetine, kao i sprovođenje obuka seoskih žena za rad na računarima.

Ovim projektom žene bi naučile da koriste osnovne alate (word i excell), da napišu i pošalju mail, da koriste internet pretraživače, društvene mreže i druge alate prema interesovanjima. Takođe, računare bismo koristile za razne druge obuke, učenje stranih jezika, za predavanja i seminare preko online platformi.

Žene na selu od svojih redovnih poslova nemaju vremena da odlaze do grada na obuke, a zainteresovane su da se uključe u svetske tokove i poljoprivrede i drugih delatnosti kojima se bave.

Ovim bi se ceo jedan novi svet mogućnosti otvorio za njih, unapredile bi svoju proizvodnju, poboljšale prodaju, a time ekonomski osnažile sebe i svoju porodicu.

Žene na selu nose neverovatnu snagu i potencijal za promenu sveta na bolje, i važno je obučiti ih i dati im alat u ruke i vetar u leđa. Njihovom novom svešću i radom, selo postaje bolje mesto za život, povezano sa svim svetskim dešavanjima, a opet dovoljno daleko i dovoljno neuznemireno tim istim dešavanjima.

Ako ovo dobro sprovedemo, ostaje nam da se udobno smestimo i posmatramo kako se svet na bolje menja velikom brzinom

220 glasova