POBEDNIK: Zaštita ugroženih ptica Pomoravskog kraja (Divlja patka)

Ptice Pomoravskog kraja kao sto su siva čaplja, kormoran, divlja patka,  po statistici  udruzenje za ocuvanje prirode, vec dolaze u domen ugrozenih vrsta.  Prebrojavanjem ptica koje su tokom jesenje i zimske sezone 2018 / 2019 godine,  provele na obali reke Zapadne Morave, doslo se do podataka da divljih pataka skoro da nema, zbog narusavanja ekosistema, sece suma, zagadjenja reka i danonocnog pucanja, ( krivolova ) na divlje patke. One  su pred istrebljenjem u Trstenickom kraju. Zelimo da na edukativan nacin , kao i konkretnim merama u prirodi i saradnjom sa odgovornim licima  ukazemo na ovaj problem , koji bi u bliskoj buducnosti mogao da se resi , adekvatnim merama i uz vasu pomoc.

Podnosi : Udruženje za edukaciju i kreativan razvoj dece „Centar u boji”

Udruzenje smo koje decu putem kreativnih,ekoloskih i likovnih radionica edukuje. Nase udruzenje proaktivno radi 5 godina,  broji 30 clanova dece od 4 do 10 godina, period kada deca usvajaju moralne , eticke i estetske norme , kada se vaspitavaju. Priroda i podizanje svesti o vaznosti i ocuvanju iste je takodje, jedan od ciljeva.  Putem projekata uspeli smo da okupimo hiljade dece i afirmisemo decije likovno stvaralastvo. Radili smo na razvoju inkluzije, humanitarnom radu. Dobitnici smo medjunarodnih nagrada u oblasti decijeg stvaralastva i Oktobarske nagrade za dugogodisnji doprinos umetnosti u opstini Trstenik.

Nas cilj je vaspitanje putem umetnosti, u prirodnom okruzenju, konkretnim akcijama, ciscenjem priobalja, slanjem edukativnih poruka, vizuelnih poruka, saradnjom sa srodnim udruzenjima, udruzenjima za lov, ekologijom, lokalnom samoupravom, kancelarijom za ekologiju . U planu je postavljanje tabli, posumljavanje uz pomoc nasih i vasih volontera , organizovanje  niza edukativnih radionica po skolama, sa kojima godinama saradjujemo u Opstini Trstenik. Postavljanje „objekta“ na obali reke gde bi mogle da se dobiju sve podrobne informacije od sumara , pojacani nadzor tog dela priobalja, sa tablama, info sanducetom . Niz likovno kreativnih radionica koje bi se tu odrzavale vikendom  i  uticale na stanovnistvo i lovce da pomognu da ova vrsta ne izumre, da se razmnozava u svom prirodnom okruzenju i da se odrzi optimalni eko sistem.

Divlja patka bi mogla da postane zastitni znak naseg kraja i tako bi smo je sacuvali od izumiranja.

Projekat bi bio odrziv, zato sto bi mogao da privuce posetioce iz drugih krajeva , gde bi se uvek iznova radilo na edukaciji putem kreativno likovnih radionica. Aplicirali bi sa radovima na medjunarodnim konkursima. I vremenom bi se izborili da zastitimo divlju patku od izumiranja.

143 glasova